WE DID ‘EM FIRST! - VARIOUS ARTISTS

Het Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ is intussen bekend geworden om zijn kwalitatief hoogstaande verzamelalbums met muziek uit de jaren ’50 en ’60 van vorig eeuw, steeds verenigd rondom één gemeenschappelijk thema. Op de recent uitgebrachte verzamelaar “We Did’Em First!” bracht het label deze keer 33 liedjes samen die u misschien heel goed kent in de versie van een andere artiest. De versies die op deze cd staan zijn echter de originele uitvoeringen die met open armen zullen worden ontvangen door de vele fanatieke muziekgeschiedenisfans.

Deze oorspronkelijke versies van latere ‘million sellers’ in gecoverde versies zijn sinds lange tijd niet meer verkrijgbaar geweest op vinylplaten of in digitale vorm. Een korte bloemlezing van de tracklijst leert ons dat ‘Cliff Richard & The Shadows’ al in 1959 de eerste vertolkers waren van het nadien door Elvis Presley in de hitlijsten gezongen nummer “I Gotta Know” en ook Presley’s song “His Latest Flame” werd in 1961 voor het eerst opgenomen door Del Shannon, net als de wereldhit “I’m All Shook Up” die Elvis ontleende van David Hill die het liedje al inzong in 1957.

Ook wij kijken af en toe nog verbaasd op als we bijvoorbeeld zien dat de door Joe en Audrey Allison gecomponeerde klassieker “He’ll Have To Go” niet eerst door Jim Reeves werd opgenomen maar wel door de voor ons totaal onbekende zanger Billy Brown in 1959. Soms werd zelfs de titel van een song gewijzigd voor een coverversie: zo heette het van Bobby Bare en Tom Jones gekende nummer “Detroit City” eerst “I Wanna Go Home” toen het werd ingezongen door Billy Grammer en het door Conway Twitty gebrachte “Lonely Blue Boy” werd voor de latere versie van Elvis Presley omgevormd tot “Danny”.

Tot slot nog twee opvallende voorbeelden om het af te leren: de hitsong “Rave On” van Buddy Holly werd eerst opgenomen door zijn componist Sonny West en het door Gene Pitney gecomponeerde liedje “He’s A Rebel” werd in 1962 eerst op plaat gezet door Vikki Carr vooraleer ‘The Crystals’ er een jaartje later in een door Phil Spector geproduceerde versie een gigantische wereldhit mee scoorden. Zo zouden we hier nog wel even verder kunnen gaan, maar het is misschien wel beter als u deze muziekgeschiedenisles zelf zou volgen tijdens het beluisteren van dit uitstekende verzamelalbum “We Did’Em First!”.

(valsam)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records